Vaak krijgen we de vraag, ‘Wat voor soort kleding of kledingstukken kunnen we het beste kiezen voor ons bedrijf?’. In deze blog besteden we daar aandacht aan.

Wat is het belangrijkst in jouw branche: veiligheid, comfort, kwaliteit of er goed uitzien?
Voor je overgaat tot de aanschaf van werk- of bedrijfskleding, is het belangrijk jezelf eerst een paar vragen te stellen:

  • Moet de kleding de veiligheid van mijn mensen waarborgen en ze behoeden voor gevaren?
  • Is het juist belangrijk dat ze beschermd worden tegen het weer?
  • Hecht je vooral aan comfort, dat het fijn draagt en bovenal praktisch is?
  • Of wil je dat je mensen de show stelen in hun werkkleding?

Voor bijna elke branche en soort activiteit is er wel specifieke werk- of bedrijfskleding te vinden. Op zich is dat logisch, want de werkomstandigheden van iemand in de zorg of in de betonbewerking verschillen nogal. En aan bedrijfskleding voor arbeiders in de bouw of in de metaalbewerking, worden heel andere eisen gesteld dan aan mensen in de farmacie, zakelijke dienstverlening of horeca.

Veiligheidskleding is speciale bedrijfskleding
Bedrijfskleding, is kleding die je aan je personeel beschikbaar stelt en die ze dragen tijdens hun werk. In onze vorige blog vertelden we al waarom het slim is om voor bedrijfskleding te kiezen. Veiligheidskleding echter, dient om de veiligheid van je mensen te waarborgen. Denk aan een verstevigde werkbroek, overall of werkjas. Vaak is deze kleding gemaakt van speciale stoffen die beschermen tegen bepaalde gevaren zoals vloeistoffen, of vallen of stoten. Ook is de kleding meestal voorzien van een bepaald keurmerk. Hiermee ben je zeker dat de kleding voldoende beschermt tegen een bepaald risico. Het is belangrijk hier de juiste aandacht aan te besteden.

Functionaliteit, comfort, veiligheid en ergonomie moeten op elkaar worden afgestemd
In de horeca wordt de keuze voor werkkleding vaak bepaald door persoonlijke smaak en uitstraling, dus of het er verzorgd en tegelijkertijd ook hygiënisch uitziet. Horecakleding moet daarnaast snel en eenvoudig te reinigen zijn. Sowieso moet kleding in de voedingssector voldoen aan de HACCP-norm. Een risico-inventarisatie specifiek voor voedingsmiddelen.

In de zorg is het dan weer het belangrijkste dat de kleding heel goed vaak te reinigen is en tegen een stootje kan. Voor wegwerkers is speciale reflecterende kleding belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Schilders of andere arbeiders die vaak in wisselende omstandigheden werken (zowel binnen als buiten), willen hun werkkleding graag eenvoudig kunnen aanpassen. Meer kledinglagen bij kou en wind, en een polo met UV-block in de zomer. Schilderskleding mag daarnaast niet te ruim zijn, om haken achter een ladder te voorkomen.

WEETJE: De reden dat schilderskleding vaak wit is stamt nog van vroeger. Toen mengden schilders zelf hun kleuren en het dragen van witte kleding was hierbij het veiligst. Dan werd de kleur van de verf niet beïnvloed.

Werken je mensen buiten, in weer en wind en werken ze ook door in de regen?
Dan is een goede werkjas een eerste vereiste. Die biedt in de winter optimale bescherming. Vooral als zij zich kleden volgens ‘het 3-lagen principe’:

  1. Thermisch ondergoed. Dit houdt je mensen droog dankzij de ventilatie.
  2. Een fleece of trui. Dit zorgt voor isolatie en houdt de warmte vast.
  3. Een waterdichte winterjas. Dit zorgt voor bescherming tegen kou, wind en neerslag.

Dan zijn er nog speciale regenwerkjassen die beschermen tegen insijpelend water. Een goede werkjas beschikt daarnaast over voldoende zakken beschikken om materiaal in op te bergen. Besteed speciaal aandacht aan de rits. Die moet goed afsluiten in geval van regen, maar moet ook tegen een stootje kunnen. En niet bij het minste korreltje zand of cement vastlopen.

TIP: werknemers die buiten werken en die waterdichte werkkleding hebben, kunnen bij slecht weer met veel neerslag prima doorwerken. Zo melden zij zich ook minder vaak ziek.

Vergeet de dames niet!
Wat ook goed is om te weten, is dat er de afgelopen jaren steeds meer aandacht is besteed aan het ontwikkelen van werkkleding voor dames. Er zijn verschillende fabrikanten met een werkkledinglijn afgestemd op de vrouwelijke pasvorm J Zo kunnen zij kleding dragen die nog comfortabeler is.

 

De juiste werkkleding ziet er dus niet alleen mooi uit, maar moet vooral zorgen voor gemak en voldoende bewegingsvrijheid. Het moet comfortabel aanvoelen, zodat jij en je mensen er de hele dag in kunnen werken. De keuze van het materiaal speelt hierbij een belangrijke rol.